Medi Ambient

Pla de gestió i control de colònies felines

Aula de Natura

És un lloc emblemàtic de Canals, ubicat al paratge natural del Túnel. Aquest espai és un alberg amb habitacions, dues sales d’exposicions, serveis, cuina i menjador. Té una àrea recreativa, al costat de l’antic port de muntanya que anava de Canals a l’Olleria. Aquesta zona disposa de taules de pícnic, parc infantil i un paeller. El Portalet és una àrea de muntanya declarada paratge natural amb una senda on es fan caminades. A més, és d’interés comunitari per la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana perquè hi viuen una gran quantitat de rates penades.

La Lloca

La Lloca és l’arbre més emblemàtic de Canals. Va complir 100 anys el 6 de febrer de 2014 i per a commemorar aquesta data es va plantar una rèplica del mateix al Parc Gorg de L’Omet. De l’espècie Platanus x hispànica, és sense dubte l’arbre més vell de la Comarca, ja que és dels primers que conformen l’inventari arbori de la Comunitat. De fet, la Generalitat Valenciana l’ha declarat arbre monumental. A banda del seu interés botànic, aquest arbre té un gran protagonisme per al poble, ha esdevingut un emblema de la vida social i cultural de Canals.

Pla de Cremes

El Pla de Cremes estableix un torn de cremes que divideix el terme de Canals en dues zones: zona A i zona B.

Zona A

Pla Nou, Pla Vell, Casa Cabiscol, Pont de Pina, Llometa de Gil, Calderons, Cinc Germans, La Redonda, Terrers, Racó d’Agustí, el Port, Casa del Racó, Casa Pareja, El Túnel i Olivera Sola. En aquesta zona es pot cremar de l’1 al 7 i del 15 al 21 de cada mes, des de l’eixida del sol fins a 13.30 hores.

Zona B

El Corcot, Estepar, Vinyals, Tira del Rei, Reg Nou, Setenes, Canyamars, Vivers, Qüernes, La Foieta, Sagres, La Canyadeta, La Serratella, Hort de Dalt, Hort de Baix, La Llosa, L’Heretat, Arcabons, Altet Blanquisars, Altet de La Torre, La Foia, La Lloma, Saurina, Fontanars. En aquesta zona es pot cremar del 8 al 14 i del 22 al 31 de cada mes, des de l’eixida del sol fins a 13.30hores.

Queda prohibit cremar en tot el terme durant el període d’entre l’1 de juny al 16 d'octubre.

Està prohibit encendre qualsevol tipus de foc durant Setmana Santa, des del dijous Sant fins al dilluns de Sant Vicent (inclosos).

Normes de les cremes

  1. No es pot cremar en dies d’alerta 3 del Previfoc.
  2. Es cremarà en llocs habilitats per a fer-ho, és a dir, en els cremadors de formigó. En cas de no tindre’n cap, s’haurà de cremar enmig del bancal.
  3. L’altura de la flama no ha de superar els 2 metres.
  4. No es pot cremar en els camins, marges, cunetes, barrancs o qualsevol formació en la qual hi haja continuïtat en la vegetació susceptible de poder-se cremar a menys de 15 metres.
  5. Abans de cremar es netejarà de brossa una franja, no inferior als 2 metres al voltant del lloc on es vol cremar.
  6. Abans de cremar es prepararan els mitjans necessaris per a apagar el foc: motxilla amb aigua (20 litres mínim), muntons de terra, etc.
  7. Els dies de ponent o si s’alça vent (velocitat major de 10 km/h) es suspendrà la crema immediatament.
  8. No es podrà abandonar el foc mentre s’està realitzant la combustió, només es podran allunyar quan s’hagen extingit totes les brases.
  9. Es controlarà el foc personalment fins que quede completament apagat. Cadascú és responsable dels danys que pogueren causar per encendre foc.
  10. Queda exclòs d’aquest pla tot el nucli urbà on està prohibit cremar cada dia de l’any.
  11. En cas de veure foc criden al telèfon 112 o 1085

Davant qualsevol dubte poden cridar als telèfons d’interés següents:

  • Ajuntament de Canals - 96 224 01 26
  • Policia Local - 96 224 44 22
  • Emergències - 112
  • Bombers - 1085
  • Guàrdia Civil - 96 224 00 56
  • Ambulatori - 96 224 95 60