Canals dignifica i avala la seua relació amb els Borja

2017.05.02 Jornada Borgiana. Ajuntament de Canals
02/05/2017

Canals va acollir passat dissabte, per primera vegada, una Jornada Borgiana on es va donar a conèixer la vertadera importància de Canals com a bressol del Papa Calixt III. En l'acte que va tindre lloc al Centre Cultural que porta el nom del fill més important de la Torreta de Canals se'n va parlar de part de la història i l'esplendor d'una de les famílies valencianes més universals i poderoses d'Europa als segles XV i XVI.

   En aquest sentit, l'alcalde de Canals, Joan Carles Pérez, va subratllar en la presentació de la mateixa que el què "volem és dignificar la figura d'una família de la qual només s'ha destacat la llegenda més fosca. Valorar la repercussió del papa Borja en la història d'Europa en un moment com el renaixement i l'origen d'aquesta nissaga tan important".

   A l'acte van assistir el Diputat de Cultura, Xavier Rius, el Director General de l'Agència Valenciana de Turisme, Josep Gisbert, i el President de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, entre d'altres. Tots ells van subratllar la importància de situar a Canals al mapa borgià i reivindicar la repercussió del papa Borja en la història d'Europa en un moment com el renaixement i l'origen d'aquesta nissaga tan important, així com aprofitar turísticament els llocs on va començar tot, en aquest cas, Canals com a bressol d'Alfons de Borja, futur Pap Calixt III. En aquest sentit, des de l'ajuntament van confirmar la intenció de continuar treballant en aquesta línia de donar difusió a la figura del nostre Papa.

   El Professor Miguel Navarro Sorní, catedràtic d'Història de l'Església de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer no va poder assistir per motius personals a la jornada, i el professor Luis Pablo Martínez San Martin va ser l'encarregat de dur endavant les ponències: "Alfons de Borja i Canals: L'origen del primer Papa Borja" i els "Els joves Borja". Finalment, "La Roma que es va trobar Alfons de Borja" amb l'escriptor, antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira i Casterà, va tancar aquest seguit de ponències tan interessants al voltant d'aquesta família valenciana.