Canals programa per al dia 29 una jornada borgiana on s’aprofundirà en la història d’aquesta poderosa família valenciana

201.04.18 jornada borgiana
21/04/2017

Coincidit amb l'impuls que des de la Generalitat i la Diputació de València estan donant-li a la ruta dels Borja, Canals, bressol del Papa Calixte III, ha programat per al pròxim 29 d'abril una jornada borgiana, al Centre Cultural Calixte III, on es donarà a conéixer part de la història i l'esplendor d'una de les famílies valencianes més universals i poderoses d'Europa als segles XV i XVI.

En aquest sentit, com ha comentat l'alcalde de Canals, Joan Carles Pérez, amb aquesta jornada "volem dignificar la figura d'una família de la qual només s'ha destacat la llegenda més fosca. Posar en valor la repercussió del papa Borja en la història d'Europa en un moment com el renaixement i l'origen d'aquesta nissaga tan important. I aprofitar turísticament els llocs on va començar tot", a més a més, com ha continuat explicant el primer edil, si la història són camins que uneixen distints llocs on passen coses, amb aquesta jornada "volem posar de manifest la unió de Canals amb llocs com Lleida on va estudiar, Roma i altres llocs importants".

Per aquesta raó i amb aquest objectiu, des de l'ajuntament s'ha programat tot un seguit de ponències per al dia 29, coincidint amb la festivitat del barri de la Torreta on va néixer el Papa canalí, que arrancaran a les 10,00 hores amb la presentació de la jornada "Els Borja de Canals a Roma, Una família Valenciana al centre de l'Europa Renaixentista". Seguidament, el Profesor Miguel Navarro Sorní, catedràtic d'Història de l'Església de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer serà l'encarregat de la ponència: "Alfons de Borja i Canals: L'origen del primer Papa Borja". A les 11,00 hores donarà inici la següent ponència: "Els joves Borja", a càrrec de l'estudiós Luis Pablo Martinez San Martin. Una vegada finalitzada, hi haurà una pausa de 15 minuts i després la ponència: "La Roma que es va trobar Alfons de Borja" amb l'escriptor, antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira i Casterà, tancarà aquest seguit de ponències. A les 12.45 hores hi haurà una taula rodona que donarà pas a la cloenda de la jornada. Cap a les 14,00 hores hi haurà un dinar i, finalment, a les 16,30 hores, es visitarà el Torreó dels Borgia a la Torreta de Canals, lloc de naixement del Papa Calixte III.

Programa:

• 10.00 hores: Presentació de la Jornada.

• 10.15 hores: Ponència: “Alfons de Borja i Canals: l’origen del primer papa Borja”. Ponent: Miquel Navarro i Sorní.

• 11.00 hores: Ponència: “Els joves Borja”. Ponent: Luis Plablo Martínez Sanmartín.

• 11.45 hores: Pausa.

• 12.00 hores: Ponència: “La Roma que va trobar Alfons de Borja”. Ponent: Joan Francesc Mira i Casterà.

• 12.45 hores: Taula rodona i cloenda de la jornada.

• 16.30 hores: Visita la “Torreó” dels Borja.