Simone de Beauvoir és la protagonista del Dimecres Violeta de hui
26/07/2023
La nostra protagonista d’aquesta setmana és la filòsofa, pensadora i novel·lista francesa Simone de Beauvoir, qui va fer créixer les arrels del feminisme modern, establint la idea d’igualtat, i va defensar que les dones són molt més que esposes i mares, convertint-se així en una figura molt important en la reivindicació dels drets de la dona.

Va nàixer el 9 de gener de 1908 a la ciutat de París en el si d’una família burgesa, que va elegir per a ella una educació catòlica en un col·legi de monges. Simone va arribar a plantejar-se ser monja però als catorze anys es va declarar atea i va canviar els seus interessos per les matemàtiques, la literatura i la filosofia. 

Mentre estudiava a la Universitat va conèixer a Jean-Paul Sartre, amb qui va mantindre una relació informal, ja que mai van contraure matrimoni, i oberta, una cosa molt inusual a l’època.

Beavoir va treballar com a professora de literatura i filosofia fins que l'arribada de la Segona Guerra Mundial ho va fer impossible. En eixe moment es va centrar en la seua carrera literària, publicant en 1943 la seua primera novel·la “Ella vino a quedarse” i fundant la revista “Temps moderns”.

No es va autoproclamar feminista fins anys desprès d’haver escrit el llibre “El segundo sexo”. En aquest llibre, la filòsofa defensava que el paper de la dona en la societat del seu temps era una construcció social. Que al llarg de la història, la dona havia sigut definida com a mare, esposa, filla o germana i que, per tant, les característiques amb les quals s’identificava a les dones venien donades per com eren educades i socialitzades. 

En eixe moment, tot el que s’havia escrit sobre les dones en la humanitat era fruit de mirades masculines. Simone de Beauvoir va definir el feminisme com una manera de viure individualment i una manera de lluitar col·lectivament, derrocant els murs dels preconceptes que havien empresonat al gènere al llarg dels segles.