Dia Internacional de Malala
12/07/2023
L’espai del Dimecres Violeta d’aquesta setmana el dediquem al Dia Internacional de Malala, el qual se celebra hui, 12 de juliol. La seu de Nacions Unides va elegir aquest dia coincidint amb l’aniversari de la jove pakistanesa Malala Yousafzai, per tal de posar en valor la seua lluita per una educació per a tot el món i els drets de les xiquetes i dones.

Des de l’any 2003 fins a 2009, el règim del talibà va prohibir l'educació a les xiquetes, al punt que l'exèrcit va arribar a decapitar-ne algunes que intentaren accedir-ne i va destruir més de cent escoles amb bombes per a impossibilitar-los aquest dret.

Malala va començar a visibilitzar-se quan tan sols tenia tretze anys, ja que escrivia un blog en la web sota el pseudònim Gul Makai, el qual estava lligat a la cadena BBC. Entre les seues línies li contava als usuaris com era ser xiqueta baix el règim talibà, a més, també contava els seus desitjos d’anar a l’escola.

El blog de Malala prompte va atraure molts lectors. A través d'aquelles pàgines no sols escrivia els seus dies, també va llançar crítiques al règim per negar a les xiquetes el dret a estudiar. Més tard el pseudònim va ser revelat, la qual cosa va provocar que el 9 d'octubre de 2012, un milicià del règim atemptara contra la seua vida quan viatjava en un autobús escolar. Li van disparar en el crani i en el coll i va ser traslladada en helicòpter a un hospital militar, on va ser intervinguda quirúrgicament.

Després que els doctors la donaren d'alta, Yousafzai no va tornar a la seua antiga escola. Va continuar la secundària a Anglaterra i des d’eixe dia, ha tingut diversos nomenaments, participacions i premis ja que, en passar els anys i després de les seues vivències, va decidir preparar-se per a lluitar a favor dels drets de les xiquetes i xiquets, així com els de les dones.

En 2013, va ser escollida per la Revista Time com una jove influent en l’àmbit internacional. En 2014 va participar en una campanya en pro d'estudiants nigerianes que havien sigut segrestades per grups islamistes. Aquest mateix any va ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau als 17 anys, convertint-se en la persona més jove a accedir a aquest guardó en qualsevol de les categories que s'atorga. 

Tal com afirma Malala: “L’educació és un dret humà, un bé públic i una responsabilitat col·lectiva; sense una educació de qualitat, inclusiva i equitativa amb oportunitats d’aprenentatge, els països no aconseguiran la igualtat de gènere ni trencar amb el cercle de pobresa”.