Dediquem el dimecres violeta d'esta setmana a les dones treballadores de la llar
29/03/2023

Demà dijous dia 30 de març es commemora el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, un col·lectiu clau per al desenvolupament de la societat i al mateix temps amb poc reconeixement i molta precarietat. És per això que amb aquest el Dimecres Violeta volem visibilitzar la situació de les persones treballadores de la llar, un dels sectors més feminitzats, amb un 98% de dones, en molts casos migrants.

Segons la definició de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), el treball domèstic es defineix com la producció de béns i serveis que es realitza dins de la llar. Les tasques relacionades amb l’atenció, la gestió i l’administració de la llar, a més de la cura de les persones més majors, de les persones amb malalties i dels xiquets i xiquetes són un treball imprescindible a la vegada que invisible.

Les condicions amb les quals desenvolupen el treball solen ser precàries, amb salaris molt baixos, jornades laborals llargues i amb restriccions en la seua llibertat de moviment, d’entre altres. Al tractar-se d’un àmbit de treball poc regulat, sol donar pas a llocs de treball informals, els quals generen vulnerabilitat i indefensió.

Tradicionalment, el treball domèstic no remunerat ha recaigut en mans de les dones, a qui la societat responsabilitza de dur a terme les tasques de la llar i la cura de les persones dependents, i, per tant, havent de deixar a banda altres projectes personals i professionals amb les conseqüències que això comporta.

Cal destacar que després de tanta lluita i reivindicacions per part del col·lectiu, tan sols des de fa sis mesos, a partir del Reial Decret-Llei 16/2022, de 6 de setembre, s’han reconegut alguns drets tan bàsics com, per exemple, el dret a l’atur que no hi tenien. Tot ha anat succeint a partir d’una sentència del TSJUE de febrer de 2022 en la que es condemnava a Espanya a corregir la regulació anterior, ja que es vulnerava el dret a la igualtat de tracte en matèria de Seguretat Social, per ser constitutiva de discriminació indirecta per raons de sexe.

Aquesta nova regulació comprén també altres mesures d’igualtat de tracte efectiu, dret fonamental de la Constitució Espanyola. Entre aquestes es regulen l’acomiadament justificat, el contracte de treball per escrit, la cotització per atur, Fons de Garantia Salarial i la prevenció de riscos laborals. La nova regulació garanteix una protecció social i laboral mínima, igual que a la resta d’ocupacions, un pas endavant pels drets de les treballadores de la llar que no poden tindre un nivell de protecció inferior ni un tracte menys favorable que la resta.