Amb tan sols 16 anys, Maryam va ser una de les tres guanyadores de la 22a Olimpíada de Matemàtiques Estudiantil d’Iran, i durant els dos anys següents, es va fer amb la medalla d’or d’aquestes competicions, un mèrit res fàcil en un país que ha presumit dels seus “homes matemàtics” en l'àmbit mundial.
Maryam es va graduar en matemàtiques l’any 1999 en la Universitat de Tecnologia Sharif de Teherán. Posteriorment, l’any 2004 es va doctorar en la Universitat de Harvard. Va desenvolupar la seua carrera en els camps de l’espai de Teichmüller, la geometria hiperbòlica, la teoria ergòdica i la geometria simplèctica. A més a més, va treballar com investigadora en l'Institut Clay de Matemàtiques i en la Universitat de Princeton.
La matemàtica va haver d'emigrar del seu país en cerca d'un futur perquè tal com diu en alguna de les seues entrevistes “a l'Iran les dones som legalment col·locades en la categoria de subgènere”. Mirzakhami volia estudiar, treballar, viatjar, intercanviar opinions amb els seus companys masculins, coses que no haguera pogut fer si no haguera pres la decisió d’emigrar als EUA, on va instaurar la seua vida i va formar una família.
La seua vida va estar plena de tota classe de reconeixements: medalles d’or en les Olimpíades Internacionals de Matemàtiques, diferents beques en nombroses universitats (per mèrits, d’investigació, beques junior, etc.), premi Blumenthal d’investigacions avançades en matemàtica pura, premi Satter de la Societat Americana de Matemàtiques, entre molts altres. També cap destacar que el satèl·lit 321357 va ser nomenat Mirzakhani en la seua memòria.
L’any 2014 va ser guardonada amb la Medalla Fields, sent la primera dona al món i la primera iraniana a rebre aquest premi, que es dona cada quatre anys, i és el màxim guardó que atorga la comunitat matemàtica internacional, equivalent al Premi Nobel de Matemàtiques.
L’edat màxima per a ser guardonada per aquesta medalla és als 40 anys, ja que es pretén destacar a joves promeses en l’àrea de les matemàtiques. A la matemàtica li va ser reconeguda a l’edat de 37 anys. S’ha de tindre en compte que, amb la restricció d’edat imposada per Fields per a obtindre la Medalla, es pretén incitar als premiats a continuar amb les seues innovadores investigacions des de joves.
No obstant això, aquesta condició acaba penalitzant a les dones que prenen la decisió de formar una família, contribuint al desequilibri de gènere present a les matemàtiques. Fins a la data, tan sols Maryam Mirzakhani (2014) i Maryna Viazovska (2022) hi han obtés reconeixement científic amb aquesta condecoració, d’entre una sisena d’homes.
Maryam va ser pionera en diversos aspectes, i en la seua vida mostra una història poderosa de determinació i dedicació a l’avanç del coneixement. Per la seua trajectòria científica i humana, s’ha convertit en un exemple a seguir per a futures generacions de dones i homes, que tenen interés per les matemàtiques i la ciència en general. L'any 2013 va ser diagnosticada de càncer de mama, del qual malauradament va morir el 14 de juliol de 2017.