En el Dimecres Violeta d'aquesta setmana commemorem el Dia Internacional de la Dona Indígena
dimecres violeta Bartolina
07/09/2022
El 5 de setembre va ser la data triada per a instaurar el Dia Internacional de la Dona Indígena. Celebració que va nàixer durant la Segona Trobada d'Organitzacions i Moviments d'Amèrica reunit en Tihuanacu, Bolívia, en 1983.La idea era donar reconeixement a totes les dones indígenes valentes que han jugat i continuaran jugant un rol important en la pervivència de la cultura de les seues tribus, així com el seu llenguatge i força de caràcter.

L'elecció de la data es deu principalment a una heroïna sud-americana, l'índia Bartolina Sisa, que va nàixer en Cuzco, el Perú, el 24 d'agost de 1753. Va ser una dona valerosa i treballadora, dedicada principalment a la feina de casa en el teler. Als 25 anys d'edat va contraure matrimoni amb Julian Apaza, qui anys més tard seria conegut com el cabdill Túpac Katari, amb qui organitzaria la rebel·lió dels pobles indígenes a través dels Andes.

En 1781, va esclatar la insurrecció dels indígenes la qual va tindre per nom Aymara Quítxua. Els dos líders d'aquesta revolució van ser el cabdill i la seua esposa, en igualtat de condicions i nivell de comandament. Ella va caure presa de l'enemic, els qui li van prometre a Túpac Katari alliberar-la si complia les seues demandes. Ell no ho va fer, perquè sabia que es tractava d'un parany per a destruir els dos caps del moviment. No obstant això envie dos missatgers per a fer-li arribar a la seua dona ore, coca i aliments.

Bartolina va ser violada, colpejada, torturada i finalment penjada el 5 de setembre de 1782. Però va passar a la història, com una de les dones indígenes més valentes, indestructibles i insubornables que va poder parir el sud del continent americà.