Recordem el reconeixement del dret al vot a les dones per primera vegada als EUA el 1920
dimecres violeta vot als EUA
17/08/2022
El dret legal de les dones al vot als Estats Units va ser reconegut el 18 d'agost de 1920, després de més de mig segle d'activisme emergent del moviment dels drets de la dona. Ho recordem hui a Canals amb el Dimecres Violeta.

Al juliol de 1848, Lucretia Mott i Elizabeth Cady Stanton van organitzar la primera convenció sobre els drets de la dona en Seneca Falls (Nova York). La Convenció de Seneca Falls va produir una llista de demandes coneguda com la Declaració de Sentiments, un document basat en la Declaració d'Independència dels Estats Units en el qual es denuncien les restriccions, sobretot polítiques, a les quals estaven sotmeses les dones: no poder votar, ni presentar-se a eleccions, ni ocupar càrrecs públics, ni afiliar-se a organitzacions polítiques, ni assistir a reunions polítiques. Després d'aquesta reunió històrica, el dret al vot de les dones es va convertir en un tema central del moviment feminista als Estats Units.

La Dinovena Esmena a la Constitució dels Estats Units estipula que ni els estats dels EUA ni el govern federal poden denegar-li a un ciutadà el dret de vot a causa del seu sexe. Va ser presentada inicialment en el Congrés en 1878 i va haver-hi diversos intents d'aprovar una esmena al sufragi femení que van fracassar fins que es va aprovar en la Cambra de Representants el 21 de maig de 1919 i després pel Senat el 4 de juny de 1919. Després es va presentar als Estats per a la seua ratificació. El 18 d'agost de 1920, Tennessee va ser l'últim dels 36 estats necessaris per a assegurar la ratificació. La Dinovena Esmena va ser adoptada oficialment el 26 d'agost de 1920 i va ser la culminació d'un moviment de dècades pel sufragi femení tant a nivell estatal com nacional.

dimecres violeta vot dones