Canals aposta per ser un municipi autosuficient des del punt de vista energètic
2022.08.03 Canals aposta per ser municipi autosuficient des del punt de vista energètic
03/08/2022

L'Ajuntament de Canals ha iniciat l'estudi per a la transició energètica local i la creació de comunitats energètiques al municipi.

Per aquest motiu, ha encarregat a una empresa experta en transició energètica i en la creació de comunitats energètiques de renovables un estudi sobre el potencial de producció d’energia fotovoltaica en la localitat.

La generació fotovoltaica permetrà als comerços i xicotetes empreses, llars i instal·lacions i serveis públics proveïts obtindre estalvis d'entre el 20% i el 40% en els seus costos energètics anuals, a més de minimitzar els impactes negatius en el medi ambient i dinamitzar l'economia i l'ocupació local.

“Aprofitar l'energia solar en les nostres llars i empreses permetrà estalviar en la factura de la llum i no dependre al 100% de les companyies elèctriques. Per això, és important que els ajuntaments prenguem la iniciativa per a crear les comunitats energètiques. Estem en un moment de canvi i cal aprofitar-lo”, apunten des del consistori canalí.

Per planificar la transició energètica local i la creació de comunitats energètiques el Consistori facilitarà al mes d'octubre una ferramenta als ciutadans i ciutadanes del municipi, a través del web de l'Ajuntament, anomenada "Mapa/Cadastre Solar", la qual ens permetrà conéixer la informació de cadascuna de les cobertes del municipi.

Situant-nos damunt de cada edifici obtindrem dades sobre el seu ús (residencials, terciàries, industrials...), inclinació, metres quadrats, quantes plaques solars podria acollir, quina energia generarien, una estimació de la inversió i del període d'amortització d'aquesta. Gràcies a aquesta ferramenta, es poden prioritzar aquells sostres amb major potencial i que poden donar cobertura de manera eficient al major nombre d'usuaris.
En definitiva es tracta d’una ferramenta que pretén empoderar a la ciutadania a l’hora de fer aquestes inversions que a més repercutirien en l’abaratiment de tributs com l'IBI (impost de béns i immobles), per un període de 2 anys.

Segons manifesta el regidor de l’Ajuntament de Canals Miquel Alventosa, “el que pretenem des del consistori és caminar cap a la creació de comunitats energètiques locals (CEL's), amb la voluntat que siguen mixtes on l'ajuntament de Canals pose a disposició aquells sostres disponibles, instal·lacions de panells ja realitzats i participació en les mateixes CEL's, on altres veïns i veïnes amb les seues instal·lacions o sense elles participar i formar-ne part”.

Amb aquestes accions l’Ajuntament de Canals s’aproxima a les exigències europees a l’hora de complir amb els objectius marcats per l'agenda 2030.