L’escriptora, poetessa i feminista, Gloria Fuertes, al Dimecres Violeta d'aquesta setmana

2022.07.27 L’escriptora, poetessa i feminista, Gloria Fuertes, al Dimecres Violeta d'aquesta setmana
27/07/2022

Hui, amb la intenció de commemorar l'aniversari de Gloria Fuertes, qui va nàixer a Madrid el 28 de juliol de 1917, aprofitarem per a visibilitzar una de les seues narracions: "Las 3 Reinas Magas".

Va ser defensora declarada de les dones, el pacifisme i el medi ambient. L'oralitat trempada i deliberadament quotidiana, la va allunyar del patró poètic acceptat. 

Altres de les circumstàncies en contra del seu triomf van ser que fora dona, lesbiana i pobra. Reyes Vila-Belda, de la Universitat d'Indiana, destaca que va obrir l'espai poètic a les preocupacions d'aquelles persones que no tenien veu: dones, treballadors i pobres.

Va reclamar els drets de les dones començant pel dret a llegir, a escriure, a treballar o a ser poeta en un moment històric en el qual estaven reduïdes a l'espai domèstic. També va qüestionar els models tradicionals femenins presentant durant el franquisme un nou model de dona.

En aquest marc s'inscriu la publicació en 1978 de "Tres Reinas Magas: Melchora, Gaspara i Baltasara", considerat actualment un clàssic de la literatura infantil. Davant la impossibilitat que Melchor, Gaspar i Baltasar anaren a Betlem, les seues esposes els substitueixen en el viatge i tenen un paper protagonista en la història en contrast amb la societat de la postguerra que relegava a les dones a la llar. Les mares també són regnes magues, perquè els pares han anat a la guerra i algú ha de seguir a l'estrela i adorar al xiquet amb els seus regals.

Paral·lelament a la seua dedicació a la literatura infantil en les revistes, obres teatrals i poemes escenificats, va fundar en 1951, juntament amb María Dolores de Pablos i Adelaida Les Santes, el grup femení «Versos amb faldes» que durant dos anys va realitzar freqüents lectures i recitals per cafés i bars de Madrid.

Una dada significativa és que Gloria Fuertes i Gabriela Mistral són les úniques dones incloses en l'antologia Norton que agrupa cent poetes en llengua castellana, i que va ser l'única dona present en l'Antologia de la nova poesia espanyola recopilada per Batlló, la primera edició de la qual va ser publicada en 1968.

Posteriors moviments feministes han reivindicat la importància de Gloria Fuertes com una de les poques veus de la poesia femenina de postguerra, al costat de Carmen Conde i Ángela Figuera.