Aquest matí, l'Alcaldessa i la Regidora de Serveis Sociosanitaris de Canals han mantingut una reunió amb Margarita Llaudes, gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, i amb Guillermo Jorques, director del Centre de Salut Pública de Xàtiva

Reunió Salut Pública 31.12.2020

31/12/2020

Mai Castells, alcaldessa de Canals, i Verònica Ferri, regidora de Serveis Sociosanitaris, han estat a aquesta reunió convocada a petició expressa de l'Alcaldia de Canals.

La primera part de l'encontre ha estat una valoració actualitzada de la situació de la COVID-19 al municipi, on s'han exposat les dades exactes el dia de hui. En total tenim 147 casos actius en les últimes dues setmanes i han estat 551 els casos totals des de l'inici de la pandèmia.

S'observa un preocupant increment al llarg d'aquestes últimes setmanes que ha trencat amb la tendència baixa i estable que venia tenint la nostra localitat. No és una dada menyspreable, cal apuntar que el 50% del total de casos a Canals s'ha donat en el transcurs d'aquestes 3 últimes setmanes de l'any, on hem tingut un pont, i un augment en la mobilitat i les reunions per les dates assenyalades de Nadal.

Des de la gerència de l'àrea 13 han transmés la importància d'apel·lar a la responsabilitat individual. L'ajuntament de Canals incideix en açò, i fa una petició clara d'autocontrol i autoexigència a les veïnes i veïns de la localitat. Estem parlant de salvar vides.

Més del 40% dels pacients diagnosticat són asimptomàtic, poden no ser conscients d'estar patint la malaltia i s'incrementa així el risc de contagi. Transmetem una súplica a la població: màxima prudència, no ens relaxem en cap ambient. Els contagis a la nostra localitat estan sent majoritàriament a l'àmbit social i familiar. Ni laboral, ni escolar, el relaxament en els moments en què ens ajuntem sense tindre en compte les recomanacions preventives és el que està fent que el coronavirus estiga més present que mai a la localitat.

Es tracta de cuidar-se i protegir-se un mateix per tal de no contagiar-se, és la forma més efectiva que tenim per evitar mals majors que poden resultar letals al nostre entorn. Reduir mobilitat al màxim, quedar-nos a casa estant a entorns de convivència estable amb la unitat familiar, arribara el moment de celebrar, però no és ara.

La Comunitat Valenciana ha implementat les mesures més restrictives de tot l'Estat Espanyol, les xifres d'afectats per la pandèmia són molt dures. Malgrat açò, el comportament de tots ha de ser absolutament responsable, les imprudències costen vides.

L'alcaldessa i la regidora han exposat als responsables de l'àrea 13, les peticions rebudes per part de la gent del poble.

Per tal de millorar l'accés al Centre de Salut s'ha acordat millorar la senyalització per al correcte manteniment de les distàncies de seguretat, i donar suport logístic a la coordinació del centre en tot allò que necessiten.

També s'ha exposat la possibilitat de dur a terme un auto-Covid on fer proves, cosa que s'ha desestimat perquè és una ferramenta que s'utilitza per casos de brots comunitaris que ara mateix no tenim.

S'ha proposat per part de l'alcaldessa i la regidora que les autoritats sanitàries puguen disposar dels locals municipals per a fer proves o allò que requerisquen. En aquest cas han confirmat que veuen més efectiva aquesta opció per a dur a terme la campanya de vacunació de la COVID quan s'inicie.

La preocupació per l'elevat nombre de casos ha fet plantejar també la possibilitat de fer un tancament perimetral al poble. Segons ens han indicat, com que la situació és generalitzada a la comarca de La Costera aquesta mesura ara com ara no seria eficient. No obstant això per part del consistori hi ha tota la predisposició a ampliar les mesures ja aplicades amb aquelles que considere la Conselleria.

Des de l'ajuntament es valora positivament aquesta reunió de treball conjunt entre responsables polític i sanitaris de la que s'han extret actuacions concretes.

En paraules de Gullermo Jorques, "per primera vegada sembla que anem davant del virus amb l'arribada de la vacuna". Paraules esperançadores que aporten un fil de llum que ens dona grans esperances de cara al 2021.