Manifest dels grups polítics que integren l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Canals en relació amb el conflicte al territori del Sàhara Occidental.

Manifest Sàhara 2020
21/11/2020

El trencament deliberat de l’acord d’”Alto al Foc” signat entre el Front Polisario i Marroc a la zona del Sàhara Occidental, per part de forces militars marroquines, suposa una agressió cap al poble sahrauí. L’actuació del govern marroquí en la zona del Guerguerat pot tindre conseqüències en la seguretat i estabilitat per al poble sahrauí, el qual porta patint des de l’any 1975 aquesta situació d’indefensió. Les múltiples declaracions de l’ONU en les quals posa de manifest el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí no han estat respectades pel Marroc, impossibilitant així una solució justa i pacífica. Cal posar de manifest la responsabilitat de l’estat espanyol el qual manté el deute històric amb el Sàhara Occidental per l’inacabat procés de descolonització.

És obvi que l’Ajuntament de Canals i el poble de Canals no ens podem quedar callats davant la situació que està vivint-se en el Sàhara Occidental.

La unió entre el nostre poble i el poble Sahrauí té un llarg recorregut històric des que el nostre poble es va agermanar amb la daira de L’Güera. Han sigut molts els acolliments fets al nostre poble dins del projecte Vacances en Pau, i moltes les activitats que hem compartit. Per això, ara no podem mirar cap a un altre costat i hem de posar-nos de front per donar  el nostre suport i mostrar la nostra més enèrgica condemna a les actuacions del govern de Marroc. Els lligams que el nostre poble manté, lligams d’afecte, solidaritat i estima cap al poble Sahrauí ens obliguen a fer-ho.

Per això, els grups que subscriuen aquest manifest, condemnem les actuacions perpetrades els últims dies per l’estat del Marroc i el trencament de l’Alto al foc signat el 1991. Posant-nos així als costats dels nostres amics i amigues i familiars que a hores d’ara, estan patint, de nou, aquestes agressions.

Al mateix temps, demanem als governs valencià i de l’estat Espanyol una condemna enèrgica de l’actuació del govern marroquí i que facen valdre el dret legítim del poble sahrauí i el seu govern de la SARD per recuperar la seua terra, fent cas així, als dictàmens de l’ONU que així ho acrediten.

Trobareu la versió signada i en PDF ací baix:

Manifest dels grups polítics que integren l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Canals en relació amb el conflicte al territori del Sàhara Occidental